Παρά θιν’ αλός

Το σχημα

Παρά θιν’ αλός

Το 2009, παρά θιν’ αλός, δίπλα στη θάλασσα δηλαδή, πέντε μουσικοί με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τις μουσικές του Αιγαίου συναντήθηκαν.

 

Ο Κωνσταντίνος, η Βασιλική, η Αγγελική και ο Παναγιώτης Κίκιλης, που έχουν ζήσει στην Κάλυμνο τα ανεξίτηλα στη μνήμη και στην καρδιά καλύμνικα γλέντια και ο θερμιώτης παραδοσιακός λαουτιέρης Γιώργος Παπαϊωάννου δημιούργησαν ένα μουσικό σχήμα στα πρότυπα της αιγαιοπελαγίτικης ζυγιάς που φέρνει τα αυθεντικά αιγαιοπελαγίτικα ακούσματα στα αυτιά του σύγχρονου ακροατή ως αύρα λεπτή και δροστική!

Ας αφουγκραστούμε λοιπόν, συρτούς από τη Σαμοθράκη, δετούς από τη Χίο, μπάλους από την Κύθνο και τη Σίφνο, ίσσους και σούστες από την Κω, την Κάλυμνο, τη Νίσυρο, σκοπούς από την Ρόδο, καρτζιλαμά(δ)ες από την Κύπρο.
Τα μελη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΚΙΛΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Κίκιλης είναι κάτοχος διπλώματος  βιολιού με τον βαθμό ¨Άριστα¨(10) και A΄ βραβείο, από το Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή τον Πρόδρομο Τσορούκογλου. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2008 του απονεμήθηκε έπαινος για την ΑΡΙΣΤΗ επίδοσή του στο ΒΙΟΛΙ από το Ελληνικό Ωδείο. Επίσης, είναι αριστούχος των πτυχίων αρμονίας,αντίστιξης και φυγής από το Ωδείο Κλασσικής και Σύγχρονης Μουσικής. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Επιστήμες Αγωγής – Μουσική Παιδαγωγική, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στην βυζαντινή μουσική, είναι κάτοχος του διπλώματος βυζαντινής μουσικής με Άριστα παμψηφεί από το Ελληνικό Ωδείο.

Έχει επανειλημμένα διακριθεί σε περιφερειακούς  μαθητικούς αγώνες  με τρία πρώτα βραβεία στο βιολί. Φοίτησε επι σειρά ετών στο τμήμα παραδοσιακής μουσικής του Ωδείου Αθηνών, όπου διδάχθηκε ούτι και θεωρία ανατολικής μουσικής από τον Χρίστο Τσιαμούλη.  Έχει συνεργαστεί με το Λύκειο Ελληνίδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το θέατρο «Δόρα Στράτου» και με διάφορους καταξιωμένους καλλιτέχνες και χορευτικούς συλλόγους.


Έχει εκδώσει προσωπικό ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Μουσικό ταξίδι στην Κάλυμνο», αποτέλεσμα πολυετούς επιτόπιας έρευνας στην τοπική παράδοση της Καλύμνου. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πλειάδα ψηφιακών δίσκων με αντικείμενο την παραδοσιακή μουσική, ως βιολιστής, σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου.


Στον τομέα της διδασκαλίας δραστηριοποιείται παραδίδοντας μαθήματα βιολιού, παραδοσιακού βιολιού και βυζαντινής μουσικής, σε διάφορα ωδεία της Αθήνας. Έχει διδάξει στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Παλλήνης.


Συμμετείχε σε master class βυζαντινής μουσικής ως βοηθός του καθηγητή (Αθ. Παϊβανάς) στο St. Petersburg Summer School το 2009 και το 2011.

Έχει συμμετάσχει στα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ «Ελληνικός μουσικός πολιτισμός και εκπαίδευση» και «Ανάλυση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Παραδοσιακόs νησιώτηs λαουτιέρηs με καταγωγή από την Κύθνο, ανηψιόs του μεγάλου λαουτιέρη Γιώργη Βρεττού Μαρτίνου από τον οποίο διδάχθηκε την τέχνη του ανοιχτού αιγαιοπελαγίτικου λαούτου. Εχει συμμετάσχει σε πολλέs εκδηλώσειs, φεστιβάλ και σεμινάρια νησιώτικου χορού και μουσικήs.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΚΙΛΗ

Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία, παίρνοντας τα πρώτα μουσικά ακούσματα και ερεθίσματα στη βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική από τον πατέρα της. Έχει διδαχθεί βυζαντινή μουσική, κανονάκι και ταμπουρά. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Βυζαντινή Μουσικολογία» του ιδίου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Έχει παρακολουθήσει το μάθημα της Θεωρίας της Ανατολικής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, διαθέτει τα πτυχία της Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής και διδάσκει το μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Διδάσκει επίσης, παραδοσιακό τραγούδι επί σειρά ετών, καθώς και παραδοσιακό χορό

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΙΚΙΛΗ

Τραγουδά και χορεύει παραδοσιακά τραγούδια και Χορούς από όλη την Ελλάδα από παιδική ηλικία. Εχει διδαχθεί σαντούρι από την Αγγελίνα Τκάτσιεβα. Η επαφή τηs με την καλύμνικη παράδοση έγινε στα χρόνια που έζησε στην Κάλυμνο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΙΚΙΛΗΣ

Διπλωματούχοs βυζαντινήs μουσικήs και πρωτοψάλτηs. Ερευνητήs τηs ελληνικήs μουσικήs. Παραγωγόs τηs ραδιοφωνικήs μουσικήs εκπομπήs «Η Ελλάδα που αντιστέκεται» επί 20ετία στον Ρ. Σ. της Εκκλησίαs τηs Ελλάδοs. Ιατρόs στο επάγγελμα. Παίζει παραδοσιακό λαούτο.