Παρά θιν’ αλός

Το σχημα

Παρά θιν’ αλός

Το 2009, παρά θιν’ αλός, δίπλα στη θάλασσα δηλαδή, πέντε μουσικοί με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για τις μουσικές του Αιγαίου συναντήθηκαν.

 

Ο Κωνσταντίνος, η Βασιλική, η Αγγελική και ο Παναγιώτης Κίκιλης, που έχουν ζήσει ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κάλυμνο τα ανεξίτηλα στη μνήμη και στην καρδιά παραδοσιακά γλέντια και ο θερμιώτης παραδοσιακός λαουτιέρης Γιώργος Παπαϊωάννου δημιούργησαν ένα μουσικό σχήμα στα πρότυπα της αιγαιοπελαγίτικης ζυγιάς που φέρνει τα αυθεντικά αιγαιοπελαγίτικα ακούσματα στα αυτιά του σύγχρονου ακροατή σαν δροσερό μελτέμι!

Ας αφουγκραστούμε λοιπόν, συρτούς από τη Σαμοθράκη, δετούς από τη Χίο, μπάλους από την Κύθνο και τη Σίφνο, ίσσους και σούστες από την Κω, την Κάλυμνο, τη Νίσυρο, σκοπούς από την Ρόδο, καρτζιλαμά(δ)ες από την Κύπρο.
Τα μελη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΚΙΛΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Από πολύ μικρή ηλικία ήλθε σε επαφή με την ελληνική μουσική έχοντας γνήσια ακούσματά της είτε ζωντανά κατά τόπους, είτε αναλύοντας ηχογραφήσεις κλπ. με δάσκαλο τον ιεροψάλτη και ερευνητή πατέρα του, Παναγιώτη Κίκιλη. Σπούδασε μουσική αποκτώντας σταδιακά τους τίτλους των διπλωμάτων βιολιού (Π. Τσορούκογλου) και βυζαντινής μουσικής (Αθ. Παϊβανάς) και των πτυχίων αρμονίας, αντίστιξης και φυγής (Σ. Μάζης). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Μουσική Παιδαγωγική.
Συμμετέχει στο μουσικό σχήμα "παρά θίν αλός" (aegeanmusic.gr), το οποίο συνεχίζει την παράδοση της Αιγαιοπελαγίτικης μουσικής και έχει εκδόσει τον ψηφιακό δίσκο «Μουσικό ταξίδι στην Κάλυμνο», αποτέλεσμα πολυετούς επιτόπιας έρευνας στην τοπική παράδοση της Καλύμνου.
Συνεργάζεται με διάφορους καταξιωμένους καλλιτέχνες, χορευτικούς και πολιτιστικούς εν γένει συλλόγους σε παραστάσεις, εκδόσεις δίσκων κλπ
Ασκεί την διδασκαλία του βιολιού και της βυζαντινής μουσικής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Παραδοσιακόs νησιώτηs λαουτιέρηs με καταγωγή από την Κύθνο, ανηψιόs του μεγάλου λαουτιέρη Γιώργη Βρεττού Μαρτίνου από τον οποίο διδάχθηκε την τέχνη του ανοιχτού αιγαιοπελαγίτικου λαούτου. Εχει συμμετάσχει σε πολλέs εκδηλώσειs, φεστιβάλ και σεμινάρια νησιώτικου χορού και μουσικήs.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΚΙΛΗ

Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία, παίρνοντας τα πρώτα ακούσματα και ερεθίσματα στη ελληνική μουσική μέσω του πατέρα της, ως συνδυασμό γνώσεων και μουσικοχορευτικών εμπειριών ανά την Ελλάδα. Έχει διδαχθεί βυζαντινή μουσική, κανονάκι και ταμπουρά. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Βυζαντινή Μουσικολογία» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, διαθέτει τα πτυχία της Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής και διδάσκει το μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Διδάσκει επίσης, παραδοσιακό τραγούδι και χορό επί σειρά ετών.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΙΚΙΛΗ

Τραγουδά και χορεύει παραδοσιακά τραγούδια και Χορούς από όλη την Ελλάδα από παιδική ηλικία. Η επαφή της με την ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση βασίζεται στην αγάπη της για αυτήν, στην τεχνογνωσία που της μεταφέρθηκε μέσω του πατέρα και των άλλων δασκάλων της και στην επιτόπου εμπειρία της σε διάφορους ελληνικούς τόπους. Εχει διδαχθεί σαντούρι από την Αγγελίνα Τκάτσιεβα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΙΚΙΛΗΣ

Διπλωματούχοs βυζαντινήs μουσικήs και πρωτοψάλτηs. Ερευνητήs τηs ελληνικήs μουσικήs. Παραγωγόs τηs ραδιοφωνικήs μουσικήs εκπομπήs «Η Ελλάδα που αντιστέκεται» επί 20ετία στον Ρ. Σ. της Εκκλησίαs τηs Ελλάδοs. Ιατρόs στο επάγγελμα. Παίζει παραδοσιακό λαούτο.